De drempel die fotografie heet, maar dat niet is

  • AuthorPrivelesfotografie2017
  • Date 27 januari 2017
  • CategoryAlgemeen Beginners

Je wilt graag fotograferen, je hebt een beeld in je hoofd en dat wil je zo vastleggen. Maar de foto is nooit zoals je had bedoeld. Heel soms zit er een foto bij die ‘gelukt’ is, maar dat is vooral een lucky shot. Dat is frustrerend. Je kijkt naar je camera, naar alle knoppen, functies en filters en wordt moedeloos, misschien besluit je wel dat ding nooit meer aan te raken.

Welkom in de wereld van de cameraproducenten!

Als je aan de eerste de beste persoon op straat vraagt wat een goede foto is, dan zal er gezegd worden: “Als ie scherp is”. Nee dus… Het is wel logisch dat we dat denken want wij zijn gewend met onze ogen altijd scherp te zien, wij kunnen immers niet naar onscherpte kijken. Bij een foto kan dat wel en dat is nou juist zo mooi!

Als je op de automatische stand fotografeert, en eigenlijk is dat elke stand anders dan de M-stand, zal de camera ernaar streven de wens van de amateur zoveel mogelijk te benaderen. Dus zoveel mogelijk scherpte. Maar juist in de afwisseling van scherp en onscherp (scherptediepte) ligt de kracht van een foto. Het gaat er dus niet om dat de foto helemaal scherp is, maar WAAR de scherpte ligt.

In de basiscursus ga ik je leren hoe je deze scherptediepte kunt realiseren en, veel belangrijker, hoe je het in kunt zetten om je doel te bereiken en eindelijk eens de foto’s te gaan maken die je in gedachte hebt. En een ander zeer groot voordeel is dat je naar 80% van alle functies niet meer hoeft om te kijken!

Eindelijk!

De stap van woorden naar beeld heb ik lang uitgesteld. Zonde, want ik kom op zulke toffe plaatsen. Nikki is precies de leraar die ik zoek. Ze begrijpt feilloos mijn behoefte om ‘anders te leren kijken’ en een verhaal te vertellen met beeld ipv met woorden.

Een enorme uitdaging, maar Nikki maakt er een feestje van. Weg met de weerstand tegen zoveel knopjes, toeters en bellen. Samen ontdekken wat ik wil en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Nikki heeft het talent om haar lessen aan te passen aan wat ik nodig heb. Ze is superenthousiast en betrokken en heeft een leven aan ervaring om met me te delen. Ik kijk uit naar de volgende les!

Deirdre Deprettere
Origin Trips

Delen: