BASISCURSUS FOTOGRAFIE (starter)

Starters

Vaak is het idee dat fotografie draait om de camera en alle andere technieken die erbij kunnen komen kijken, maar niets is minder waar. Door je vooral te richten op techniek, ga je al snel voorbij aan waar het om draait: jij, wat je ziet, wat je ergens van vindt en hoe jij dat in beeld wilt brengen. In mijn lessen draait het erom dat je leert jouw verhaal te vertellen, dat kan een hele klein verhaal zijn, of een heel grote. Het verhaal is wat jij ervan maakt, dat ‘vormgeven’ is het grootste deel en maar 20% van fotograferen is de camera…

“IT IS AN ILLUSION THAT PHOTOS
ARE MADE WITH THE CAMERA…”
Henri Cartier-Bresson

Ik hoor je denken: maar je hebt er toch echt een nodig om iets vast te leggen. Yep, eens, maar hoe je je camera gaat gebruiken heb je al ver voordat je je camera ter hand neemt besloten en ‘gezien’. Belangrijk is dus dat je weet wat je met een camera kunt om het ‘het plaatje rond te krijgen’. DAT ga ik je leren, ik leer je niet hoe alle correctiefilters, automaatstanden en foefjes werken, die zijn er namelijk voor degenen die op de Automatische stand fotograferen. Na mijn lessen zal je uitsluitend je camera nog handmatig (M-stand) bedienen, want alleen dan kun je je eigen foto’s maken!

Tijdens de basiscursus leer je over fotografische technieken, je leert het begrijpen en niet uit je hoofd leren. Maar je leert vooral waarom, wanneer en hoe je deze technieken zou kunnen toepassen om tot jouw foto te komen. Zo kun je onscherpte in je foto toepassen, maar waarom zou je dat doen en wanneer? Wat doet compositie met de betekenis van een beeld? Hoe zit het met licht, timing, maar ook menselijke interactie tijdens het fotograferen. Allemaal zaken die aan de basis staan van fotograferen en ervoor zorgen dat jij jezelf leert ontwikkelen, ook in de toekomst.

 

Eindelijk!

De stap van woorden naar beeld heb ik lang uitgesteld. Zonde, want ik kom op zulke toffe plaatsen. Nikki is precies de leraar die ik zoek. Ze begrijpt feilloos mijn behoefte om ‘anders te leren kijken’ en een verhaal te vertellen met beeld ipv met woorden. Een enorme uitdaging, maar Nikki maakt er een feestje van. Weg met de weerstand tegen zoveel knopjes, toeters en bellen. Samen ontdekken wat ik wil en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Nikki heeft het talent om haar lessen aan te passen aan wat ik nodig heb. Ze is superenthousiast en betrokken en heeft een leven aan ervaring om met me te delen. Ik kijk uit naar de volgende les!

Deirdre Deprettere
Origin Trips

 

INFORMATIE

Deze les is ook in duo’s te volgen!

Niveau: Starter, fotografeert op (semi-)automatische stand.
Nodig: Spiegelreflex- of systeemcamera die gemakkelijke op M-stand te bedienen is!! (als je nog geen camera hebt aangeschaft, neem even contact met me op voor advies)
Duur: 2 – 4 lessen van 2 uur
Locatie: Lulofsstraat 55 / Lokaal 33, Den Haag (of andere locatie in overleg)
Kosten: 100 euro pp per les van 2 uur, of 75 euro pp bij duo’s (excl BTW voor bedrijven)

 

CURSUSMATERIAAL

Bij de basiscusus ontvang je het cursusmateriaal van 40 pagina’s. Na elke les krijg je het gedeelte mee dat we hebben besproken. Dit materiaal is door mij geschreven en sluit dus aan op de les, maar dient vooral als naslagwerk.

Delen: