Cursus concertfotografie

Voor de gevorderde fotograaf
Fotograferen in theater of tijdens concert
© Nikki Nooteboom

Een uitdaging!

Timing en ervaring

Concertfotografie is erg populair onder met name amateurfotografen. Het is leuk om naar bands te gaan of een ander optreden vast te leggen. Maar het is moeilijker dan je denkt áls je ook echt bijzondere foto’s wilt maken.

Enerzijds moet je je camera heel goed onder controle hebben, dat kan alleen als je manueel fotografeert, wat bij mij altijd het uitgangspunt is. Je hebt namelijk met een aantal technische uitdagingen te maken. Ten tweede is het zaak dat je timing en manier van kijken anders is dan wat alle anderen doen, dat betekent dat je letterlijk je blijk moet verruimen.

Technische ‘uitdagingen’:

Wij kunnen met onze ogen en hersenen heel snel licht corrigeren. Dus als we naar een concert kijken en er staat een spot op de zanger, dan is de bassist ook nog te zien. Met fotografie is dat wel even anders. Je belichting stel je immers af op 1 lichtsituatie op dat moment. Stel je het af op veel licht, dan is alles wat niet evenveel is belicht donker(der). Hoe hoger het contrast, hoe lastiger het wordt dat verschil te overbruggen.

  • Veel contrast
  • Weinig licht
  • Licht verandert meestal constant
  • Veel beweging
  • Vaak weinig bewegingsruimte
  • De band staat meest een stuk hoger
  • Al die kleuren!
  • Bij grote sterren maar 3 nummers de tijd

Nou zijn er wel camera’s die zoveel functies hebben die bovenstaande problemen zouden kunnen oplossen, maar achteraf kun je veel ook zelf doen in bijvoorbeeld Photoshop. Dan heb je het tenminste zelf in de hand en kun je het met beleid doen.

Wat heb je nodig?

Voor deze tak van fotografie is je apparatuur belangrijk. Je hebt namelijk weinig licht, dus goede ISO-verwerking en een lichtsterk objectief zijn gewenst. Mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact met me op!

Aantal lessen en kosten:

In dit geval zijn er twee opties:

  1. Werk bespreken, ik leg je eerst een en ander uit, jij gaat foto’s maken en die bespreken we later;
  2. Ik ga met je mee naar een optreden en ik coach je en kijk met je mee. Advies is om niet gelijk voor een grote zaal en dito artiest te gaan staan. De kosten voor deze optie zijn afhankelijk van wat je wilt. Dus neem contact op!

Een les duurt twee uur